زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

مفسران قرن اول





مفسران قرن اول به صاحبان آرای تفسیری در قرن اول هجری قمری اطلاق می‌شود.


۱ - علت تقسیم بندی‌های متفاوت مفسرین



در منابع علوم قرآنی هنگام سخن از مفسران، دسته بندی‌های متفاوتی ارائه می‌شود که علت این تفاوت‌ها لحاظ‌های مختلف است. قرنی که مفسر در آن می‌زیسته، مذهب و فرقه‌ای که به آن گرایش داشته است، گرایش تفسیری مفسر (اجتماعی، اخلاق، ادبی و…) و دیگر عوامل می‌تواند سبب دسته بندی‌های متفاوتی شود. دسته بندی رایج در متون کهن علوم قرآنی را می‌توان مبتنی بر ملاک دوگانه دانست. در طبقات اول تا سوم (و بلکه احیانا تا طبقه چهارم) محور و ملاک تعیین جایگاه و طبقه مفسر، پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم (و امامان معصوم علیه‌السّلام نزد شیعه ) بود. به این ترتیب، پس از شخص پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم (و امامان معصوم علیه‌السّلام) اصحاب ایشان و تابعان و تابعان تابعان به نوبت قرار می‌گرفتند؛ اما برای تعیین طبقات بعدی، کسانی در کنار هم قرار می‌گرفتند که در یک فاصله زمانی مشخص قرار داشتند و احیانا به دلیل ویژگی خاصی، از طبقه بعدی متمایز می‌شدند.

۲ - ملاک واحد در تفسیم بندی مفسران



اما تقسیم بندی مفسران براساس قرنی که در آن می‌زیستند، ملاک واحدی است که حاصل آن، نموداری متفاوت از ملاک پیش گفته خواهد بود. در این تقسیم بندی، اگر فردی از تابعان در قرن اول می‌زیسته است، به طبقه صحابه ملحق می‌شود (مثل سعید بن جبیر که متوفای ۶۴ هجری است)؛ به عبارت دیگر، مفسران قرن اول هجری متشکل از مفسران صحابه پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و تابعان صحابه، متعلق به این قرن هستند.
علاوه بر پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم و امام علی علیه‌السّلام می‌توان از عبدالله بن مسعود (م ۳۲ ق)، ابی بن کعب (م حدود۱۹- ۳۶ ق)، عبدالله بن عباس (م ۶۸ ق)، جابر بن عبدالله انصاری (م ۷۴ق)، رفیع بن مهران ریاحی (م حدود۹۰ - ۹۳ق)، جابر بن زید (م ۹۳ ق) و سعید بن جبیر (م حدود ۹۴ - ۹۵ ق) نام برد.
[۱] جلالیان، حبیب الله، تاریخ تفسیر قرآن کریم، ص ۵۶-۵۸.
[۲] جمعی از محققان، علوم القرآن عند المفسرین، ج۳، ص۴۸۱.


۳ - پانویس


 
۱. جلالیان، حبیب الله، تاریخ تفسیر قرآن کریم، ص ۵۶-۵۸.
۲. جمعی از محققان، علوم القرآن عند المفسرین، ج۳، ص۴۸۱.


۴ - منبع



فرهنگ‌نامه علوم قرآن، برگرفته از مقاله «مفسران قرن اول».    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.